عمل بینی به قدری جذاب است که برخی از افراد بدون در نظر گرفتن بیماری های زمینهای خود اقدام به انجام این کار میکنند. اما، باید توجه داشت که وجود یک سری بیماریهای زمینهای مانند کم خونی می تواند پزشک را با چالش مواجه کند.
سوال اصلی اینجاست که آیا با وجود مشکلات خونی می توان جراحی بینی انجام داد یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بیماری کم خونی ممکن است مشکلات زیادی را برای هر فرد به وجود آورد. به خصوص اگر فرد بخواهد زیر تیغ جراحان نیز برود. از آن جایی که تمامی عمل های تهاجمی مانند عمل بینی تحت بیهوشی عمومی انجام می شوند، لذا کم خونی می تواند مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند. اما، این مشکلات در بسیاری موارد قابل حل هستند که در ادامه قصد داریم به صورت تخصصیتر به قضیه نگاه کنیم.
اگر شما نیز با مشکل کم خونی دست و پنجه نرم میکنید و قصد عمل بینی دارید، ما را تا انتهای مطلب همراهی کنید تا اطلاعات جامعی پیرامون این موضوع در اختیارتان بگذاریم.
کم خونی چیست ؟
کم خونی زمانی اتفاق می افتد که میزان گلبول های قرمز خون کمتر از حد استاندارد و توصیه شده باشد. گلبول های قرمز خون وظیفه انتقال اکسیژن به تمام بافتهای بدن را دارند. بنابراین، هر چه تعداد آنها کمتر باشد، فرایند انتقال اکسیژن به سایر نقاط بدن با کندی مواجه میشود. این همان جایی است که کم خونی با عمل بینی ارتباط پیدا میکند، زیرا در حین جراحی بیمار بصورت طبیعی مقداری خونریزی خواهد داشت و درصورتی که از قبل کم خونی داشته باشد این موضوع تشدید خواهد شد و می تواند مشکلات جدی تری را برای بیمار ایجاد کند.
هموگلوبین در واقع به عنوان پروتئین اصلی سلولهای قرمز خون شناخته می شود. این ماده وظیفه دریافت و انتقال اکسیژن به سراسر بدن را در اختیار دارد. متاسفانه، کم خونی تاکنون بیش از 1 میلیارد نفر را در سرتاسر جهان با چالش روبرو کرده است.
آیا افراد مبتلا به کم خونی می توانند عمل بینی انجام دهند ؟
همانطور که می دانید، پیش از انجام هر نوع جراحی انجام یک سری آزمایشات قبل از عمل به ویژه آزمایش خون ضروری است. این آزمایشات به این منظور انجام میشوند که میزان آمادگی بیمار برای جراحی بینی مشخص گردد. وضعیت جسمانی فرد هنگام بیهوشی بسیار حائز اهمیت است، به طوری که اگر دارای بیماریهای زمینهای کنترل نشده باشد احتمال به وجود آمدن مشکلاتی حین بیهوشی وجود دارد.
حال، برای بیمارانی که مبتلا به کم خونی هستند، فرایند عمل بینی کمی پیچیده می شود. در صورتی که سطح هموگلوبین کمتر از 10 باشد، امکان انجام عمل تا زمان درمان این عارضه وجود ندارد. بنابراین، فرد پیش از هر چیزی باید مشکل کم خونی خود را حل کند.
از آنجایی که کم خونی سطوح مختلفی دارد، لذا تشخیص جزئیات این عارضه توسط پزشک ضروری است. در صورت درمان کم خونی و رساندن آن به سطح بالای 10 امکان عمل رینوپلاستی فراهم می شود. با توجه به این که سطح هموگلوبین یکی از مهمترین فاکتورها هنگام عمل بینی است، بهتر است در ادامه اطلاعات بیشتری در این خصوص به دست آورید.
علل اصلی کم خونی کدامند ؟
گلبول های قرمز خون برای بالغ شدن به آهن، رژیم غذایی و ویتامین B12 نیاز دارند. در صورتی که فرد رژیم غذایی مناسبی نداشته باشد و آهن کمی مصرف کند، کم خونی به وجود میآید. به طور معمول، روزانه بین 0.8 تا 1 درصد از گلبول های قرمز در هر فرد بالغ، جایگزین گلبول های قرمز قبلی می شوند. یعنی طول عمر سلولهای قرمز بدن بین 100 الی 120 روز است. بنابراین، هر فرایندی که در تولید و جایگزین شدن گلبول های جدید قرمز نقش منفی از خود ایفا کنند، عارضه کم خونی را به وجود می آورند.
کم خونی به راحتی توسط آزمایش خون تشخیص داده می شود. در صورتی که دچار این مشکل باشید، تا زمانی که با رعایت روند درمان، هموگلوبین شما به حد مجاز نرسد، جراح و متخصص بیهوشی تقاضای شما برای انجام عمل بینی را نمیپذیرد.
علائم کم خونی
چنانچه پیش از مراجعه به مجموعه جهت رزرو وقت عمل بینی هر کدام از علائم زیر را دارید، حتما باید نسبت به درمان کم خونی خود اقدام نمایید:
- خستگی و کسالت،
- ضربان غیرمعمول در قلب،
- سردردهای مزمن،
- سرگیجه هنگام برخاستن،
- درد در ناحیه سینه، استخوان، شکم و مفاصل،
- تنگی نفس،
- پوست کمرنگ یا زرد،
- ضعف هنگام راه رفتن،
- احساس سرما در انگشتان پا.
نحوه درمان کم خونی پیش از جراحی بینی
اگر تمایل زیادی برای انجام عمل بینی دارید، اما با مشکل کم خونی دست و پنجه نرم میکنید، باید نسبت به درمان این عارضه کوشا باشید. درمان کم خونی بستگی به نوع و عوامل شکلگیری آن دارد. معمولا، کم خونیهایی که به دلیل مصرف کمِ آهن و ویتامین B12 ایجاد میشوند با مصرف مکملهای غذایی درمان میشوند. در اکثر موارد کم خونی ناشی از کمبود آهن با مصرف قرص فیفول با تجویز پزشک و زیر نظر متخصص، جبران می شود.
در بعضی موارد، مشکلات گوارشی باعث کم خونی می شوند. زیرا دستگاه گوارش بدن قادر به جذب ویتامینهای مورد نیاز بدن از جمله B12 نیست. در این شرایط تزریق B12 می تواند موثر باشد. اما بهتر است ریشه اصلی یعنی مشکل دستگاه گوارش برطرف شود. به طور کلی، داشتن یک رژیم غذایی مناسب میتواند شما را در برابر مشکلات ناشی از کم خونی بیمه کند.
در بعضی موارد، در صورتی که میزان کم خونی بیش از حد استاندارد باشد، پزشک با تزریق اریتروپویتین در مغز استخوان اقدام به تولید گلبول های قرمز می کند. در شرایط حاد، تنها انتقال خون کارساز خواهد بود. زمانی که کم خونی برطرف شود، آنگاه فرد می تواند عمل بینی را در مجموعه مورد نظر خود انجام دهد.
آیا خونریزی در حین عمل بینی باعث کم خونی در فرد می شود؟
یکی از شایعترین سوالاتی که مبتلایان به کم خونی مطرح می کنند این است که آیا خونریزی در حین و بعد عمل باعث کم خونی میشود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که عمل رینوپلاستی یک جراحی تهاجمی است که تهت بیهوشی انجام شده و برش هایی روی سطح بینی صورت می گیرد. از دست رفتن خون در این شرایط کاملا عادی است ولی میزان خونریزی در حدی نیست که باعث ایجاد کم خونی شود، از طرفی قبل از عمل، هموگلوبین فرد هم نباید کمتر از حد مجاز باشد که همین میزان اندک از خونریزی باعث شود کم خونی فرد تشدید شود.
با این حال، اغلب جراحان بینی پیش از انجام عمل مصرف قرص های رقیق کننده خون را منع می کنند. همچنین، مصرف نوشیدنی هایی که باعث رقیق شدن خون می شوند قبل و بعد از عمل بینی ممنوع هستند. به طور کلی، خونریزی در حین عمل امری کاملا طبیعی است، لذا جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد. اما، اگر میزان خونریزی بعد از عمل بینی بیش از حد بود، لازم است مراتب را بلافاصله به سمع پزشک خود برسانید.
فرد متقاضی پیش از عمل بینی چه آزمایش هایی را باید انجام دهد؟
پیش از انجام عمل بینی پزشک مربوطه آزمایش هایی از جمله CBC یا آزمایش خون، قند و اوره، آزمایش کم خونی و گاهاً در افرادی که انحراف دارند سی تی اسکن از بینی را برای فرد تجویز می کند. آزمایش خون شاید مهمترین آزمایش باشد زیرا میزان گلبول های قرمز خون را مشخص می کند. در صورتی که تعداد گلبول های قرمز بدن کم باشد، شما دچار کم خونی هستید، لذا پیش از انجام جراحی بینی باید نسبت به درمان آن اقدام نمایید.
آیا امکان عمل سرپایی بینی (تحت بی حسی موضعی) برای مبتلایان به کم خونی وجود دارد؟
خیر، با توجه به این که در حین عمل بینی پزشک جراحاتی را به بافت بینی وارد می کند، لذا بیمار باید حتما تحت بیهوشی عمومی عمل شود. در موارد بسیار اندکی بعضی از پزشکان تحت بی حسی موضعی و تزریق آرامبخش و مُسکن، جراحی را انجام می دهند که اصلا توصیه نمی شود ولی با این شرایط هم افراد مبتلا به کم خونی مجوز انجام جراحی را ندارند و حتماً باید قبل از عمل ابتدا اقدام به درمان کم خونی کنند.
چه زمانی باید اقدام به درمان کم خونی خود کنیم؟
معمولا افرادی که دچار کم خونی های شدید هستند، باید از ماه ها قبل به دنبال راه های درمانی بگردند. کم خونی جزو بیماریهای قابل درمان است. در صورتی که میزان کم خونی خفیف باشد با مصرف ویتامین B12، آهن و … می توان این عارضه را درمان کرد.