رینوپلاستی (که به “عمل بینی” نیز معروف است) نوعی جراحی تهاجمی برای ترمیم یا تغییر شکل ظاهری بینی است. رینوپلاستی ممکن است به دلایل زیبایی، برطرف کردن نقص و بهبود اعتماد به نفس فرد انجام شود. از جراحی پلاستیک بینی برای اصلاح مشکلات تنفسی ناشی از ناهنجاریهای ساختاری بینی نیز استفاده میشود.
هم جراحان پلاستیک متخصص و هم جراحان متخصص گوش و حلق و بینی (ENT) قادر به انجام عمل زیبایی بینی هستند. رینوپلاستی میتواند اندازه بینی و همچنین نقصهای ظاهری مانند قوز را تغییر دهد. بسته به شرایط موجود، سایر قسمتهای بینی مانند نوک بینی، شکل ظاهری سوراخها و تعادل بینی (تقارن بینی) نیز میتوانند تغییر کنند.
در برخی موارد نیز امکان پیوند غضروف به قسمتهایی که با ضعف غضروف همراه است، وجود دارد. این غضروفها معمولا از گوش و بخشی از غضروف دنده برداشته میشوند. اگر به فکر جراحی زیبایی بینی برای افزایش اعتماد به نفس خود هستید، با عمل رینوپلاستی میتوانید به اهداف خود برسید. در این مطلب با تکیه بر آخرین دادههای علم روز پزشکی سعی شده است تا صفر تا صد عمل زیبایی بینی توضیح داده شود.
جراحی بینی میتواند هر یک از نتایج زیر را برای متقاضیان به ارمغان بیاورد :
- صاف کردن بینیهای کج،
- اعمال تغییرات در اندازه بینی: کوچک یا بزرگ کردن بینی،
- تغییر ظاهر نوک بینی: بالا بردن نوک بینی که به بینی خوکی یا گربهای معروف است.
- برطرف کردن قوز بالای بینی،
- اصلاح نقایص مادرزادی،
- درمان بینیهای شکسته،
- برطرف کردن انحرافات سوراخ بینی.
نکاتی که باید قبل از رینوپلاستی در نظر بگیرید
جراحی بینی ممکن است برای همه مناسب نباشد. از این رو، پیش از انجام رینوپلاستی باید با پزشک خود صحبت کنید و موارد زیر را در نظر بگیرید:
- پزشک زمانی قادر به تغییر شکل ظاهری بینی به بهترین نحو است که ساختار استخوان و غضروف بینی در شرایطی ایدهآل قرار داشته باشد. برخی از بینیها به دلیل داشتن استخوان و غضروفی ضعیف، جراح را با محدودیتهای جدی همراه میسازند که عمل بینی را بسیار سخت میکند.
- ضروری است که عمل رینوپلاستی تداخلی با راههای تنفسی شما نداشته باشد. اگر تیغه بینی شما انحراف داشته باشد (یعنی اگر غضروف بینی که سوراخهای بینی شما را از هم جدا میکند، ناهموار باشد)، پزشک ممکن است ابتدا برای برطرف کردن آنها تلاش کند؛ به طوری که انحرافات را از بین برده و راههای تنفسی را باز میکند.
- نتایج نهایی ممکن است تا 12 ماه دیگر ظاهر شوند، بنابراین مهم است که قبل از تصمیم گیری جهت انجام عملهای ترمیمی کمی صبور باشید.
- قبل از انجام جراحی بینی، استخوان های صورت و بینی باید به طور کامل رشد کرده باشند. از این رو، سن مناسب برای عمل رینوپلاستی بعد از 18 سالگی است.
- حتما به هزینههای مالی فکر کنید. جراحی زیبایی معمولاً واجد شرایط تخفیف از سوی شرکتهای بیمه درمانی عمومی و خصوصی نیست.
- افراد سیگاری در معرض عوارضهای جدی بعد از عمل هستند. برای کاهش عوارض رینوپلاستی، سعی کنید قبل از جراحی سیگار را ترک کنید.
کاندیدای مناسب برای عمل رینوپلاستی
به طور کلی افرادی که دچار مشکلات ظاهری نظیر کج بودن بینی، وجود قوز در بالای بینی، نامتقارن بودن سوراخ های بینی، مشکلات ساختاری در تیغه میانی بینی یا مشکلات ناشی از شکستگی بینی هستند، میتوانند برای عمل رینوپلاستی اقدام کنند.
با این حال برخی از افراد با وجود این که ظاهر مناسبی در بینی خود دارند، اما بنا به دلایلی مشتاق انجام عمل جراحی هستند. این افراد ممکن است از فرم ظاهری بینی یا اندازه آن راضی نباشند که پیشنهاد می شود پیش از انجام عمل حتما با جراح مشورت کنند.
بیمه به ندرت هزینهای بابت جراحی زیبایی بینی پرداخت میکند. لذا پیش از انجام عمل حتما نسبت به این موضوع آگاه باشید. سن مناسب برای انجام عمل رینوپلاستی نیز برای دختران 16 سال و برای پسران 17 سال است. البته، برخی از پزشکان اعتقاد دارند که سن مناسب برای آقایان 21 سال است.
مهمترین ویژگی های جراح بینی کدامند؟
اگر به دنبال جراح باتجربه و حاذق هستید باید به دنبال ویژگیهای زیر در او باشید:
- جراح مربوطه باید در زمینه جراحی زیبایی تخصصهای لازم را گذرانده باشد
- داشتن رزومه موفق در زمینه جراحی زیبایی بینی
- داشتن مدرک پزشکی معتبر از بهترین دانشگاههای ایران و جهان
- عدم سوءپیشینه در حوزه تخلفات یا قصور پزشکی
- آشنایی با آخرین متدها و تکنیکهای جراحی زیبایی بینی
- داشتن اخلاقی خوب و صمیمی؛ صبور و مهربان
- برخوردار بودن از کادر پزشکی باتجربه
- داشتن وبسایت حرفهای و آبرومند
در صورتی که جراح متخصص ویژگیهای فوق را دارا بود، میتوانید به او برای انجام عمل رینوپلاستی اعتماد کنید.
درمیان گذاشتن سوابق پزشکی با جراح متخصص
اگر قصد انجام جراحی زیبایی بینی را دارید، باید وضعیت پزشکی فعلی خود را با جراح متخصص در میان بگذارید. این شامل بحث در خصوص موارد زیر میشود:
سلامت جسمانی شما: از جمله مهمترین مواردی که قبل از انجام عمل زیبایی بینی باید به آن توجه کنیم در میان گذاشتن سابقه پزشکی گذشته مانند بیماریها، جراحیها، وضعیت فعلی جسمانی، رژیم غذایی و فعالیتهای ورزشی با جراح متخصص است. در این شرایط پزشک با تجویز آزمایشهای مختلف اقدام به بررسی میزان سلامت عمومی شما میکند.
سلامت روان شما: هر گونه بیماری یا مشکل روانی ممکن است میزان انتظار شما از جراحی را غیرواقعی کند، همچنین بسیاری از افرادی که از سلامت روان برخوردار نباشند دچار وسواس های غیر عادی نسبت به جراحی خود می شوند و هرچند جراحی شما نتیجه فوق العاده ای داشته باشد، این افراد از نتیجه جراحی خود راضی نخواهند بود، لذا پیش از انجام جراحی باید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
داروهایی که در حال حاضر مصرف میکنید: هر گونه دارو از جمله ویتامینها و مکملها که در حال مصرف آن هستید را باید با پزشک در میان بگذارید. همچنین واکنشهای گذشته به داروها یا هر حساسیتی که دارید را نیز باید به سمع او برسانید.
در نتیجه این بحث، پزشک میتواند خطرات و عوارض احتمالی جراحی را برای شما ارزیابی کند. مشاوره پیش از عمل رینوپلاستی بخش مهمی از پروسه عمل است که حتما باید طی شود.
عمل رینوپلاستی چگونه انجام میشود ؟
تمام جراحیها، از جمله جراحی بینی، باید در مراکز مجاز و معتبر انجام شود. در طول پروسه جراحی، حضور یک متخصص بیهوشی ضروری است تا در صورت بروز هر گونه واکنش نامطلوب از سوی بیمار به داروی بیهوشی سریعا اقدامات لازم را انجام دهد.
در ادامه پروسه عمل بینی را در شرایط مختلف مورد بررسی قرار میدهیم:
بیهوشی: اولین گام برای انجام عمل بینی، تزریق داروی بیهوشی به بیمار است. پیش از تزریق این دارو لزوم انجام آزمایشهای تخصصی برای ارزیابی شرایط عمومی بیمار و واکنشهای احتمالی به داروی بیهوشی ضروری است.
جراحی برای ترمیم آسیبهای جدی به بینی (تروما): برای ترمیم شکستگی بینی، معمولاً ابزارهای باریکی را در هر سوراخ بینی قرار میدهند تا به آرامی استخوانها را به حالت اولیه برگردانند. در این شرایط استخوانهای شکسته شده در حالت کاملا ایستا قرار میگیرند تا به خوبی جوش بخورند. اگر قرار باشد عمل شکستگی همراه با عمل زیبایی انجام شود، پزشک با باز کردن قسمتی از پوست بینی به غضروفها نفوذ مستقیم پیدا می کند.
جراحی زیبایی: جراحی زیبایی بینی یکی دیگر از زیرشاخههای رینوپلاستی است که شامل تکنیکهای “باز” یا “بسته” میشود.
تکنیک “باز”: این روش شامل دسترسی به استخوانهای بینی از طریق برشهای داخل سوراخهای بینی و از طریق کلوملا (نوار باریکی از بافت است که سوراخهای بینی را در پایه بینی جدا میکند) میشود.
تکنیک “بسته”: این روش شامل دسترسی به استخوانهای بینی از طریق برشهایی است که در داخل سوراخهای بینی ایجاد میشوند. پس از ایجاد برشها، پوست از استخوانها و غضروف های زیرین جدا نمی شود و هیچ برشی در ظاهر بینی وجود ندارد و پروسه اصلاحات شروع میشود.
بخیهها: پس از آن که فرایند جراحی به اتمام رسید، پزشک محل برشها را با بخیههای مخصوص و جذب شونده به هم متصل میکند.
بعد از جراحی بینی چه انتظاراتی داشته باشیم؟
پس از عمل، میتوانید انتظار زیر را داشته باشید:
- درد خفیف تا متوسط: تورم و کبودی، عمدتاً در اطراف چشم؛ تورم اولیه باید در عرض چند روز کاهش یابد و کبودی ممکن است در یک یا دو هفته اول از بین برود.
- احساس گرفتگی یا گرفتگی بینی
- بی حسی
- اعمال پانسمانها و آتلها برای محافظت از بافت شل شده و ضعیف بینی بعد از عمل: پل بینی نیز با یک آتل پوشیده خواهد شد که معمولاً از جنس یک نوع پلاستیک ژلاتینی خاص می باشد که به آن اسپلینت خارجی بینی گفته می شود، یا از جنس نوعی گچ خاص به اسم گچ پاریس ساخته میشود. این آتل به کاهش تورم کمک میکند و بینی شما را در حین بهبودی در نمای جدید خود نگه میدارد. گاهی اوقات ممکن است یک تکه نوار کوچک روی بینی گذاشته شود تا پانسمان در جای خود ثابت بماند.
بعد از چند ساعت اول:
در این هنگام شما میتوانید از رختخواب بلند شوید و حرکت کنید، اما باید مراقب باشید که زیاد سر پا نمانید. در چند ساعت اولیه عمل بهتر است مایعات را با نی بنوشید؛ سعی کنید از مکیدن زیاد خودداری کنید زیرا ممکن است به بینی شما فشار وارد شود.
عوارض احتمالی جراحی بینی
هر عمل جراحی عوارضی را به همراه دارد که در ادامه برخی از عوارض احتمالی را فهرست کردهایم:
- خونریزی شدید از محل جراحی
- عفونتی که ممکن است نیاز به درمان با آنتی بیوتیک داشته باشد
- واکنش آلرژیک به بخیه، پانسمان یا محلولهای ضد عفونی کننده
- تشکیل یک لخته خون بزرگ (هماتوم) در زیر محل برش، که ممکن است نیاز به تخلیه داشته باشد.
- اسکارهای کلوئیدی و هایپرتروفیک (اسکارهایی که برجسته و ضخیم میشوند). این اسکارها ممکن است بر روی برشهای بهبود یافته ایجاد شوند که در برخی مواقع با خارشهای آزاردهنده و ناخوشایند همراه هستند. اما تهدیدی برای سلامتی نیستند
- کند بودن روند بهبودی (به ندرت): اغلب به کشیدن سیگار یا بیماری دیابت مربوط میشود
- جدا شدن لبههای زخم
- حالت تهوع کوتاه مدت ناشی از بیهوشی عمومی
- دردی که ممکن است شدید و مداوم باشد
- احساس بیحسی برای چند هفته یا چند ماه بعد از کاهش کبودی و تورم
- جای زخم
- سوراخ شدن سپتوم
- نیاز به جراحی ترمیمی
- بیحس شدن دندانهای جلویی بالایی به طور موقت
- رضایت بخش نبودن ظاهر نهایی بینی و نیاز به جراحی ترمیمی
- مختل شدن حس بویایی و احتمال از بین رفتن در موارد نادر
- پوست زیر چشم ممکن است بیش از شش ماه تیره شود
- احتمال مسدود یا باریک شدن راههای تنفسی
مراقبت های بعد از عمل رینوپلاستی
بعد از عمل رینوپلاستی پزشک دستورالعملهایی را به شما گوشزد میکند که رعایت آنها برای تسریع روند بهبودی ضروری است:
- در صورت احساس هر گونه درد یا خونریزی شدید، باید مراتب را به پزشک اعلام کرد. این دردها ممکن است علامت یک عارضه یا مشکل جدی باشند که نیاز به درمانهای فوری دارند.
- در صورتی که پزشک داروهای تسکین کننده درد یا التهاب را برای شما تجویز کرده، باید آنها را به موقع مصرف کنید. بعد از تکمیل دوره داروها بهتر است به پزشک خود مراجعه و اقدامات احتمالی بعدی را از وی جویا شوید. در صورتی که پروسه بهبودی به خوبی طی شده باشد دیگر نیازی به مصرف داروهای بیشتر و اضافی نیست.
- از انجام فعالیتهای سنگین مانند ورزش کردن به مدت چند هفته پرهیز کنید.
- هنگام حمام کردن از تماس آب یا هر گونه رطوبت به بینی خود جلوگیری کنید؛ حتی المقدور از شستن سر و صورت خود خودداری کنید، زیر ممکن است گچ بینی از جای کنده شود.
- بهتر است هنگام عطسه دهان خود را با دستانتان جمع کنید تا فشاری به بینی وارد نشود.
- تا میتوانید غذاهای فیبردار مصرف کنید تا از بروز یبوست جلوگیری به عمل آورید. مصرف به اندازه فیبر میتواند پروسه اجابت مزاج را آسان کند.
- در صورت خندیدن خیلی زود دهان خود را با دستانتان جمع کنید تا فشاری متوجه بینی شما نگردد.
- حتی المقدور تا یک هفته از زدن مسوال خودداری کنید. در غیر این صورت توصیه میشود به آرامی مسواک بزنید تا لبهای بالایی حرکت نکنند.
- بهتر است از پوشیدن لباسهای تنگ و یقه دار خودداری کنید تا هنگام خارج کردن از تن، تماسی با بینی شما نداشته باشند. پوشیدن لباسهای جلوباز مانند پیراهن توصیه میشود.
- حداقل تا یک ماه پس از عمل رینوپلاستی، از گذاشتن عینک صرف نظر نمایید.
- از قرار گرفتن در مقابل نور آفتاب پرهیز کنید. استفاده از کرمهای ضد آفتاب توصیه میشود.
چشم انداز کوتاه مدت بعد از عمل زیبایی بینی
تا چند روز احتمال خونریزی خفیف و تخلیه مخاط و خون لخته شده از بینی طبیعی است و جای هیچ گونه نگرانی نمیباشد. پزشک برای جذب این خونآبهها ممکن است یک تکه گاز استریل کوچک با چسب در زیر بینی قرار دهد. توصیه میشود گاز استریل را طبق دستور پزشک هر چند ساعت یک بار یا هر روز عوض کنید.
ممکن است تا دو هفته نیاز به استراحت در خانه داشته باشید. بنابراین بهتر است پیش از انجام عمل رینوپلاستی حتما از محل کار خود مرخصی بگیرید. تا چند هفته ممکن است استخوانهای بینی هنوز درد داشته باشند، لذا از تماس دست با آنها خودداری کنید. متاسفانه بسیاری از افراد به اشتباه در چنین شرایطی رو به مصرف آسپرین میآورند که این امر نه تنها مشکلی را حل نمیکند، بلکه ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد.
بینی شما ممکن است تا چند هفته به سرما حساس باشد. از این رو بهتر است هنگام بیرون رفتن از ماسک استفاده کنید. توجه داشته باشید که ماسکها نباید به بینی شما فشار بیاورند، لذا در انتخاب ماسک مناسب دقت کنید. همچنین توصیه می کنیم ماسکتان را سَر و تَه استفاده کنید که قسمت فلزی آن روی بینی قرار نگیرد تا هیچ گونه فشاری به بینی وارد نشود.
چشم انداز بلند مدت بعد از جراحی بینی
تا چند ماه احتمال باقی ماندن تورم در بینی وجود دارد. تورم در ناحیه بینی ممکن است به طور نوسانی مدام در حال رفت و آمد باشد. نتایج جراحی بینی معمولاً دائمی است. به محض برداشتن پانسمان و آتل بینی (تقریباً هفت روز پس از عمل) توسط پزشک، میتوانید تفاوت را در شکل بینی خود مشاهده کنید. با این حال، درک این نکته مهم است که بینی «جدید» شما ممکن است برای اصلاح کامل به زمان (تا یک سال) نیاز داشته باشد.
حتی اگر تورم اولیه در عرض چند هفته کاهش یابد، ممکن است یک سال تا رسیدن به نتایج نهایی زمان نیاز باشد. در طول این مدت، ممکن است تغییرات تدریجی را در ظاهر بینی خود مشاهده کنید که به مرور به فرم نهایی آن شکل میدهند. بینی عمل شده، حتی تا چند سال در مقابل ضربات سنگین یا حتی سبک آسیب پذیر است. به همین سبب بعد از عمل رینوپلاستی باید با این واقعیت که بینی شما آسیبپذیر است کنار بیایید. توصیه میشود از حواشی دور بمانید و از مشاجرههای لفظی که ممکن است به درگیری فیزیکی بیانجامد خودداری کنید.
هزینه رینوپلاستی
هزینه عمل بینی بسته به فرم ظاهری و نقص های موجود در بینی در هر بیمار متفاوت است و شامل موارد زیر می شود:
- دستمزد پزشک جراح،
- هزینه های متخصص بیهوشی،
- هزینه های مجموعه،
- هزینه دارو، پانسمان و لباس های مخصوص اتاق عمل.
هزینه ای که پزشک در جلسه مشاوره تعیین میکند در 99 درصد مواقع مجموع هزینه های فوق ذکر می شود، لذا شما این مبلغ را باید به صورت یک جا پرداخت نمایید. از آنجایی که تورم در کشور موجب بالا و پایین شدن قیمتها شده است، بسیاری از جراحان نمیتوانند نرخ ثابتی برای خود تعیین کنند. از طرفی دستمزد جراحی بینی به عوامل مختلفی مانند مهارت پزشک، موقعیت مکانی مجموعه و … بستگی دارد. از این رو، بهتر است برای اطلاع از آخرین قیمتها حتما با اپراتورهای مجموعه تماس بگیرید.
نکته بسیار مهمی که هنگام عمل بینی باید به آن توجه داشت این است که نباید گول قیمت های ارزان یا گران را خورد. برخی از جراحان برای جلب توجه مشتریان قیمت های خود را ارزانتر از حد استاندارد لحاظ می کنند که در این شرایط برای جبران کسری خود مجبور به انجام عملهای بیشتر در روز هستند. لذا، ممکن است خستگی ناشی از این عمل ها کیفیت کار او را پایین بیاورد.
عمل رینوپلاستی این روزها به عنوان رایجترین عمل زیبایی در کشور شناخته می شود. بسیاری از افراد برای اصلاح شکل ظاهری بینی خود اقدام به انجام عمل رینوپلاستی می کنند که در این پروسه مهم باید نکاتی را مد نظر قرار دهند. مهمترین نکته انتخاب جراح باتجربه و معتبر است. برای یافتن پزشک مناسب ابتدا باید نمونه کارهای قبلی او را مشاهده و سپس درباره مهارتهای او تحقیق کنید. از آن جایی که عمل رینوپلاستی نیاز به دوران نقاهت چندین روزه دارد، لذا توصیه می شود پیش از مراجعه به مجموعه حتما نسبت به دریافت مرخصی از محل کار یا تحصیل خود اقدام کنید.