بینی نقش بزرگی را در برقراری تناسب و هماهنگی بین اجزای مختلف در صورت برقرار میکند. از طرفی میدانید که حالت و اندازه بینی افراد با یکدیگر متفاوت است، اگر بینی با دیگر اجزای صورت ناهماهنگ باشد، از زیباییهای صورت کاسته میشود. خوشبختانه، امروزه بهدلیل رشد و پیشرفت تکنولوژیهای مختلف در عرصه پزشکی، راهکارهای زیادی برای اصلاح ناهماهنگی یا تغییرات اجزای صورت ابداع کردهاند.
در جراحی بینی، برشهایی را روی دیواره بینی اعمال میکنند، سپس پوست روی استخوان و غضروف بینی را کنار میزنند تا بینی را به فرم و اندازه دلخواه دربیاورند. بعد از عمل برای کسب نتیجه دلخواه باید به نکات مراقبتی در خصوص دوران ریکاوری توجه ویژهای داشته باشید. در واقع تمیز کردن صحیح بینی یکی از این نکات بهشمار میرود که پزشک بعد از عمل به بیمار در این خصوص توضیح میدهد.
با تمیز کردن صحیح بینی بعد از عمل میتوانید روند بهبودی را تسریع بخشید و از بروز التهاب و عفونت بعد از عمل جلوگیری کنید. در این مطلب سعی داریم، به بیان نحوه تمیز کردن بینی بعد از عمل بپردازیم، بنابراین تا انتها همراه مِدایران باشید.
اهمیت تمیز کردن بینی بعد از جراحی
از اهمیت تمیز کردن بینی بعد از جراحی غافل نشوید، از طرفی انجام دادن صحیح این کار نیز بسیار مهم است. یکی از بیشترین عوارض عمل بینی، خونریزی و تشکیل لخته خون در درون بینی است، بهطوری که گاهی خونریزی بهحدی میرسد که خون وارد حلق می شود. در صورتی که راه تنفسی با لخته خون مسدود شود، نشانههایی مانند سرگیجه، گوش درد، حالت تهوع، گرفتگی بینی، سخت شدن تنفس، خشک شدن گلو و ایجاد بوی آزاردهنده را با خود بههمراه میآورد.
با تمیز کردن صحیح بینی بعد از عمل میتوانید در تسریع بخشیدن دوره بهبودی تاثیرگذار باشید و از درگیری با عوارض جانبی مختلف بعد از عمل مانند التهاب، عفونت و دیگر موارد در امان باشید. موردی که باید مدنظر قرار دهید، انجام درست این کار است، چرا که انجام این کار با بهداشت بینی ارتباط مستقیم دارد. البته بهطور معمول پزشک معالج در جلسههای مشاوره قبل یا بعد از عمل، انجام صحیح این کار را به بیمار توضیح میدهد.
نحوه تمیز کردن بینی بعد از عمل
در عمل جراحی بینی، بهدلیل مسدود شدن سوراخهای بینی با لختههای مخاطی و خونابهها، راه تنفسی بینی بسته میشود. با تمیز کردن صحیح بینی میتوانید لختههای خون را خارج کنید. یکی از معمولترین راهکارهایی که پزشکان به بیماران خود برای تمیز کردن بینی بعد از جراحی توصیه میکنند، استفاده از گوش پاک کن است.
البته دقت داشته باشید برای استفاده از گوش پاک کن ابتدا باید با استفاده از محلول آب نمک داخل بینی را شستشو دهید. با مرطوب شدن بینی با محلول آب نمک، لختههای خون نرم شده و از بینی خارج میشوند. در صورتی که بدون مرطوب سازی بینی از گوش پاک کن استفاده کنید، به بافتهای بینی آسیب وارد میشود.
در ادامه به بیان دیگر راهکارهای تمیز کردن بینی بعد از جراحی میپردازیم.
از پماد تتراسایکلین استفاده کنید
بهطور معمول پزشک این پماد را برای بیماران تجویز میکند، چرا که با استفاده از تتراسایکلین میتوان از لخته شدن خون و بروز عفونت جلوگیری کرد. همچنین این پماد میتواند در نرم کردن لختههای خون تاثیرگذار باشد.
بعد از عمل رینوپلاستی، صبح و شب باید با استفاده از سرم شست وشو (یا سرم نمکی)، بینی را شستشو دهید، بعد از این کار با استفاده از پنبه یا گوش پاککن، پماد تتراسایکلین را به داخل بینی بزنید. تتراسایکلین از جمله پمادهای رایجی است که پزشک بعد از جراحی بینی برای بیمار تجویز میکند. این پماد در کنار تمیز کردن بینی میتواند فضای داخل بینی را برای چند ساعت مرطوب نگه دارد و جلوی بروز عفونت را نیز بگیرد.
استفاده از محلول نمکی بلافاصله بعد از عمل
همانطور که در بالاتر به این موضوع اشاره کردیم، بعد از عمل بینی، امکان انسداد راه تنفسی توسط لختههای مخاطی و خونابه وجود دارد. در این شرایط نباید از فشار برای خارج شدن لختهها و تمیز شدن بینی استفاده کنید، بلکه باید سراغ استفاده از محلول نمکی بروید. محلول نمکی میتواند لختههای خونی را نرم و روان کند، از این رو راحتتر خارج میشوند. همچنین این محلول در مرطوب شدن داخل بینی تاثیرگذار است.
نکات مهم برای تمیز کردن بینی بعد از جراحی
- از آن جایی که تا حداکثر 4 روز بعد از عمل بینی، خونابه از حفرههای بینی خارج میشود، باید تمیز کردن بینی را جدی بگیرید.
- دقت داشته باشید، نباید هنگام استفاده از گوش پاککن به محل موردنظر فشار وارد کنید، چرا که امکان آسیب به بخیهها وجود دارد.
- از سرنگ برای شستشوی بینی با سرم استفاده کنید.
- در هفتههای ابتدایی بعد از عمل باید هر 4 ساعت یک بار بینی را تمیز کنید و به مرور زمان استفاده از محلولها و پمادها کاهش پیدا میکند.
- دقت داشته باشید از وارد کردن بیش از حد گوش پاککن به داخل بینی جلوگیری کنید، چرا که امکان خونریزی و آسیب به دیواره بینی وجود دارد.
- اگر بخواهید با زور و فشار، لختههای تشکیل شده روی بینی و درون بینی را خارج کنید، زخمها و بخیهها باز میشوند. از همین رو باید حتماد از پمادها و محلولهای مخصوص این کار بهره ببرید.
- استفاده از پمادهای آنتی بیوتیک بهصورت طولانی مدت بعد از عمل برای شستشوی بینی توصیه نمیشود، زیرا التهاب و حساسیت را در ناحیه عمل در پی دارد.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم به بیان راهکارها، برای تمیز کردن بینی بعد از جراحی بپردازیم، اما دقت داشته باشید گاهی تمیز کردن بینی با استفاده از گوش پاککن میتواند باز شدن بخیهها را در پی داشته باشد.
بنابراین، تا زمانی که پزشک بخیههای بینی را بهطور کامل نکشیده است، هنگام تمیز کردن بینی نهایت احتیاط را بهخرج دهید تا آسیبی به بخیهها وارد نکنید. بهطور معمول، پزشک حداکثر ده روز بعد از عمل بینی، بخیهها و اسپلینت را جدا میکند و بیمار در طول این مدت باید از شستن کامل صورت به طوری که آتل بینی خیس شود خودداری کند.
در نهایت، بد نیست بدانید که اگر در طول دوره نقاهت بعد از عمل بینی بهطور دقیق به توصیههای پزشک گوش دهید و رژیم غذایی مناسبی داشته باشید، اثرات جراحی سریعتر از بین میروند.