یکی از نکات مراقبتی بعد از جراحی که حتما باید به آن توجه کنید زمان آغاز ورزش بعد جراحی بینی است. گاهی ممکن است پس از جراحی احساس کنید که حال شما کاملا خوب است و میتوانید فعالیتهای سنگینی مثل ورزشهای سخت را آغاز کنید. در حالی که این تصور به هیچ عنوان درست نیست و شاید حال عمومی و ظاهری شما خوب باشد اما تا مدتها نباید به بینی خود فشار وارد کنید. برای شروع ورزش هوازی و بیهوازی باید حتما با پزشک خود صحبت کنید تا با توجه به میزان ترمیم بینی شما، پزشک بهترین زمان را در راستای آغاز ورزش برای شما در نظر بگیرد.
دستهبندیهای مختلف برای زمان آغاز ورزش بعد جراحی بینی
برای راحتی هرچه بیشتر شما عزیزان، دوره نقاهت جراحی بینی را به 4 بازه زمانی تقسیم کردهایم. در هر یک از این بازهها انجام برخی از ورزشها مانعی نخواهد داشت. در ادامه به صورت جزئیتر این بازههای زمانی را بررسی خواهیم کرد.
هفته اول بعد جراحی بینی
احتمالا شما نیز میدانید که جراحی بینی از طریق بیهوشی کامل انجام میشود. تا حدود 48 ساعت پس از جراحی بینی همچنان اثر داروی بیهوشی در بدن شما باقی خواهد ماند. پس در 48 ساعت ابتدایی بعد از جراحی بینی بهتر است هیچگونه فعالیت ورزشی را آغاز نکنید. وجود داروهای بیهوشی در بدن باعث بروز سرگیجه و خوابآلودگی میشود. در هفته ابتدایی دوره نقاهت به واسطه کسلی و بیحالی، تحرک زیاد و بالا، احتمال آسیب به بینی را نیز افزایش خواهد داد.
دو الی سه هفته بعد از جراحی بینی
بعد از گذشت حدود دو هفته از جراحی بینی، شما میتوانید فعالیتهای سبک روزانه خود را آغاز کنید. منظور از فعالیتهای سبک روزانه در واقع انجام کارهای روزمره است. بین هفته دوم و سوم نیز میتوانید پیادهروی آرام را آغاز کنید. این پیادهروی باید به مدت زمان بسیار کم باشد تا فشاری به بینی شما وارد نشود. علاوهبر این مراقبت باشید که این پیادهروی باید بسیار آرام باشد و به هیچ عنوان آن را به دویدن تبدیل نکنید.
یک ماه پس از جراحی بینی
بعد از گذشت یک ماه از جراحی بینی، میتوانید ورزشهایی نظیر پیلاتس و بدنسازی را آغاز کنید. این ورزشها شامل حرکاتی مثل لانچ، اسکوات، کار با وزنه و… هستند. بعد از گذشت یک ماه شما میتوانید این ورزشها را با توجه به شرایط ایمنی مربوط به بینی آغاز کنید.
برای کار با وزنه نیز دقت کنید که در ابتدای کار باید از وزنههای سبک استفاده و به مرور زمان به وزن وزنهها اضافه کنید. استفاده از وزنههای بسیار سنگین به بینی شما فشار وارد خواهند کرد. در صورتی که فشار زیادی به بینی شما وارد شود ممکن است شاهد خونریزی، آسیب به بافتهای بینی و… باشید.
شش ماه پس از جراحی بینی
پزشکان معتقدند بعد از گذشت 6 ماه از جراحی مراجع قادر است تمام فعالیتهای ورزشی خود را آغاز کند. این در حالی است که برخی دیگر از پزشکان بر این باورند که بعد از جراحی، بینی تا حدود یک سال به زمان نیاز دارد تا به صورت کامل بهبود یابد. به همین علت هرچقدر در این یک سال بیشتر از بینی خود محافظت کنید در نهایت نتیجه بهتری از جراحی بینی دریافت خواهید کرد.
به هر حال اگر تصمیم گرفتید بعد از گذشت 6 ماه از جراحی بینی، ورزش کردن را آغاز کنید مهمترین نکته، جلوگیری از وارد شدن ضربه به بینی است. برای مثال بهتر است در انجام ورزشهایی که در آنها توپ وجود دارد، به شدت محتاط باشید. ورزشهای رزمی، بوکس و… نیز در دسته ورزشهایی هستند که احتمال آسیب به بینی شما در آنها بسیار زیاد است.
ورزشهای آبی بعد از جراحی بینی
یکی از ورزشهایی که بسیاری از افراد درباره آن سوال میپرسند، ورزشهای آبی است. توجه کنید انجام ورزشهای آبی از زمانی ممنوعیت ندارند که زخمها و بخیههای روی بینی شما به صورت کامل بهبود یافته باشند. اگر قبل از بهبود کامل زخمها و بخیهها در این محیطها حضور داشته باشید، احتمال درگیر شدن شما با انواع عفونتها افزایش خواهد یافت.
به طور معمول بعد از گذشت یک ماه الی 45 روز میتوانید در استخر حضور داشته باشید و شنا کنید. توجه کنید که به هیچ عنوان نباید تا مدتی بعد از جراحی در آب شیرجه بزنید. شیرجه زدن در آب باعث وارد شدن فشار ناگهانی به بینی شما میشود که این موضوع خطرناک خواهد بود. علاوهبر این توجه کنید که اگر قصد دارید به سونا یا جکوزی بروید، باید تا حدود دو ماه بعد از جراحی بینی صبر کنید. قرار گرفتن در محیطهای بسیار گرم و مرطوب باعث افزایش تورم بینی شما خواهد شد.
عدم توجه به زمان آغاز ورزش بعد جراحی بینی چه خطراتی را به همراه دارد؟
متاسفانه برخی از افراد بر این باورند که ورزش کردن با سایر نواحی بدن سر و کار دارد و ربطی به جراحی بینی ندارد. این طرز تفکر به هیچ عنوان درست نیست و شما هر فعالیتی که بعد از جراحی بینی انجام میدهید به صورت مستقیم بر سیستم بدن و در نهایت بینی شما تاثیر میگذارد. به عبارت دیگر پس از هر جراحی زیبایی مثل جراحی بینی، بدن برای بهبود، نیاز به استراحت دارد. این استراحت باعث میشود قوای بدنی شما افزایش یابد و در نهایت شما دوره نقاهت کوتاهتری را سپری کنید.
انجام فعالیتهای ورزشی شدید و سنگین باعث افزایش میزان فشارخون، افزایش ضربان قلب و… میشود. بالا رفتن این فاکتورها در بدن بسیار مضر است و باعث میشود شما در طول دوره نقاهت خود با چالشهای بسیاری مواجه شوید.
علاوهبر این ممکن است در حین انجام این ورزشها آسیبی به بینی شما وارد شود. از آن جایی که ترمیم بافتهای بینی به طور کامل حدود 6 ماه زمان میبرد، وارد شدن ضربه به بینی میتواند باعث تغییر فرم آن شود. افزایش تورم از دیگر عوارض عدم توجه به زمان مناسب ورزش کردن بعد از جراحی بینی است.
آگاهی از نکات مشاورهای و ورزشی بعد جراحی بینی
پیشتر به صورت کامل درباره ورزشهای مختلف و زمان آغاز هر کدام از آنها صحبت کردیم اما توجه کنید که شرایط بدنی افراد با یکدیگر متفاوت است. اگر در دست افرادی هستید که دوست دارید هرچه زودتر ورزش کردن را بعد از جراحی بینی آغاز کنید، پیشنهاد میکنیم حتما با پزشک خود در اینباره گفتوگو کنید. اگر به یک مجموعه خوب و معتبر مثل مجموعه مد ایران مراجعه کنید، پزشکان پیش از جراحی درباره تمام این نکات با شما صحبت خواهند کرد. جراحان حاذق و کاربلد این مجموعه پس از جراحی نیز به صورت کامل شرایط بدن و میزان بهبود بینی شما را بررسی میکنند. پس از بررسی، شما میتوانید بهترین برنامه ورزشی را برای خود تنظیم کنید.