به ابزاری که از آن برای حفاظت و حمایت از شکل بینی جدید پس از جراحی استفاده میکنند، اسپلینت بینی میگویند. زمانی که بینی جراحی میشود، در بسیاری موارد استخوان و غضروفها را میشکنند و جای آنها را تغییر میدهند.
به همین دلیل پس از عمل بینی برای تثبیت آنها در جایگاه و شکل جدید خود، نیاز به ابزاری نگهدارنده است. این ابزار با عنوان اسپلینت شناخته میشود و از نظر چگونگی کاربرد و برند آن را به انواع گوناگونی تقسیم میکنند.
انواع splint در این شرایط کاربردهای مخصوصبهخود را دارند. اینکه شما از کدام مدل از آنها استفاده کنید، به نوع جراحی و تشخیص پزشک بستگی دارد. علاوه بر این هنگام استفاده از این ابزار و برداشتن آن باید نکاتی را مد نظر داشته باشید تا نتیجه دلخواه را کسب کنید.
آشنایی با اسپلینت بینی و انواع آن
اسپلینت نوعی ابزار است که پزشکان پس از جراحی بینی برای شکلگیری خوب بینی از آن استفاده میکنند. این ابزار از نظر عملکرد همانند گچ بینی است. زیرا یکی از مهمترین مراحل جراحی بینی در بسیاری موارد، شکستن و قرارگیری مجدد و صحیح استخوان و غضروفها است.
پس از این کار باید از ابزاری برای نگهداری آنها در شرایط جدید استفاده شود و آن ابزار، اسپلینت است. ساختار splint را معمولا دو قطعه از جنس پلاستیک تشکیل می دهند. البته این روزها این قطعات با استفاده از متریالهای دیگری همچون موارد زیر نیز ساخته میشوند:
- آلومینیوم؛
- سیلیکون؛
- پلی تترافلوئورواتیلن یا تفلون.
نمیتوان گفت کدام یک از این اسپلینتها بهتر هستند. زیرا پزشک جراح متناسب با شرایط شما تعیین میکند که کدام مدل با چه متریالی برای شما مناسبتر است. این ابزار نهتنها از نظر متریال بلکه بر اساس جایگاه قرارگیری و برند انواع مختلفی دارد. انواع اسپلینت بینی از نظر محل قرارگیری عبارت هستند از:
اسپلینت داخلی
مدلهای داخلی همانطور که از عنوان آنها مشخص است، داخل بینی قرار میگیرند. از این مدل در بیشتر موارد پس از اصلاح انحراف سپتوم یا سپتوپلاستی استفاده میکنند. Splint داخلی به گونهای است که دو قطعه پلاستیکی یا از جنس مواد دیگری به صورت سفت و انعطافپذیر آن را تشکیل میدهند.
در واقع این ابزار دارای لولههایی با انحنای کم است که از ابتدای سوراخهای بینی شروع میشوند و در حفره بینی امتداد پیدا میکنند. از این اسپلینت زمانی استفاده میشود که پزشک به ابزاری برای حمایت از پل بین سوراخها یا سپتوم نیاز داشته باشد.
اسپلینت خارجی
جایگاه Splint خارجی برخلاف مدل داخلی در قسمت خارجی بینی است. این مدل از یک بانداژ و دو قطعه پلاستیکی یا فلزی تشکیل میشود. معمولا جنس این قطعات از ترموپلاستیک یا آلومینیوم قالبگیری است. بانداژ روی بینی را پوشش میدهد و تکههای پلاستیکی یا فلزی در طول بینی قرار میگیرند.
این قطعات به حفظ شکل جدید بینی کمک میکنند. این اسپلینت بینی، شکلی ذوزنقهای و دو سر متفاوت باریک و پهن دارد. انتهای باریک روی پل بالایی و انتهای پهن رو قسمت پایین بینی قرار میگیرد. در بیشتر جراحیهای بینی طبیعی، فانتزی وغیره شاهد استفاده از این مدل هستیم.
زیرا این Splint در کاهش تورم تاثیر قابل توجهی دارد. اسپلینت خارجی را با کمک نوار جراحی در جای مورد نظر نگه میدارند؛ همچنین امکان کوتاهکردن آن متناسب با بینی فرد وجود دارد.
اسپلینت Denver و SurgiPlast را بشناسید!
دو مدل از رایجترین اسپلینتهای خارجی شامل Denver و SurgiPlast میشوند. Denver از جنس آلومینیوم قالبگیری است و SurgiPlast با استفاده از مواد ترموپلاستیک ساخته میشود. طراحی هر دو مدل به شکلی است که افراد از آنها بهراحتی استفاده میکنند. همچنین میتوان متناسب با بینی فرد آنها را کوتاه کرد.
اما این دو نوع Splint قابلیت قالبگیری را دارند و مدل SurgiPlast دقیقا روی بینی قابلگیری میشود. هر دو نوع برای تثبیت پشتی کاربرد دارند. البته مدل دنور روی بافت زیرجلدی نیز بهخوبی فشار ایجاد میکند.
در نهایت اینکه شما به کدام مدل از اسپلینتها نیاز داشته باشید، به مدل بینی، جراحی و تشخیص پزشک بستگی دارد. در واقع حق انتخاب اسپلینت بینی با شما نیست.
کاربرد اسپلینت چیست؟
اسپلینتها کاربردهای مختلفی دارند و اصلیترین آنها حمایت و حفاظت از شکل جدید بینی است. اما از دیگر کاربردهای اسپلینت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- محافظت از بینی در زمان بهبودی؛
- تثبیت بافت عملشده؛
- کنترل خونریزی؛
- جلوگیری از ایجاد هماتوم؛
- کمک به تنفس آسان.
با توجه به کاربردهای قابل توجه Splint از آن پس از جراحیهای مختلف از جمله موارد زیر استفاده میشود:
- سپتوپلاستی: در این جراحی سپتوم صاف میشود و فرد تنفس بهترین خواهد داشت. پس از سپتوپلاستی، پنبه یا گاز در حفره بینی و در هر یک از سوراخها یک اسپلینت داخلی قرار میدهند. استفاده از Splint در این جراحی موجب تثبیت و فشردگی سپتوم و در نهایت کاهش عوارض ناشی از خونریزی میشود.
- جراحی زیبایی بینی: این عمل را معمولا برای بهبود تنفس یا ایجاد تغییرات در ظاهر بینی انجام میدهند. پس از جراحی زیبایی بینی از اسپلینت بینی خارجی استفاده میشود که بافت بینی تثبیت شود.
- ترمیم شکستگی بینی: در این جراحی برای قرارگیری استخوان و غضروف بینی در جایگاه جدید و صحیح خود از اسپلینت استفاده میکنند.
- عمل پولیپ بینی: پس از عمل پولیپ بینی، اسپلینت داخلی در سوراخها قرار میگیرد.
نکات مهمی که باید درباره nose splint بدانید!
اگر در جراحی بینی شما به هر شکلی از اسپلینت استفاده شد، نکات زیر را مد نظر داشته باشید که با مشکل مواجه نشوید:
- پیش از خروج بیمارستان پس از جراحی دستورالعملهای لازم را از پزشک دریافت کنید؛
- ممکن است نیاز باشد که پانسمان روی اسپلینت تعویض شود؛
- در روزهای ابتدایی پس از جراحی، گرفتن محل عمل یا اسپلینت خارجی ممنوع است؛
- در صورتی که splint بینی در اثر عطسهکردن طی 48 ساعت بعد از عمل افتاد یا شل شد، حتما به پزشک خود مراجعه کنید؛
- میتوانید برای جلوگیری از تجمع مخاط در اطراف اسپلینت داخلی خود از اسپریهای نمکی استفاده کنید؛
- اگر پس از جراحی دچار تب شدید یا خونریزی شدید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
چگونگی دستیابی به بهترین نتیجه از جراحی بینی
میتوان گفت اسپلینت بینی یکی از ابزارها و راههایی است که باعث دستیابی به بهترین نتیجه از جراحیهای مختلف بینی میشود. با استفاده از انواع splint در جراحیهایی مانند عمل زیبایی بینی، سپتوپلاستی وغیره میتوان از شکل تازه و جدید بینی محافظت کرد.
البته این در صورتی است که نکات استفاده از این ابزار را بهخوبی رعایت کنید. این نکات برای هر مدل اسپلینت متفاوت است و اینکه در جراحی شما از کدام نوع استفاده شود، به نظر پزشک بستگی دارد. در بهترین مجموعه زیبایی تهران از بهترین اسپلینتها از برندهای معتبر با متریال باکیفیت استفاده میکنند که فرد دچار مشکل نشود.
با مراجعه به مجموعه مد ایران از بابت اسپلینت و نتیجه جراحی خود هیچ نگرانی نداشته باشید. دکتر ابوالقاسم هاشمی بهترین نتیجه را با استفاده از splint متناسب با جراحی شما رقم میزند.