روزانه اخبار و هشدارهای زیادی در مورد خطرات سیگار منتشر میشود، از جمله اینکه میتواند خطر ابتلا به برخی بیماریها مانند حمله قلبی، سکته مغزی و ذاتالریه را افزایش دهد. حتی روی تمامی پاکتهای سیگار جمله معروف “سیگار میتواند باعث سرطان و منجر به مرگ شود” با فونت بزرگ نوشته شده است.
اما چیزی که ممکن است هرگز نشنیده باشید این است که کشیدن سیگار و قلیان میتواند برای بینیهای عمل شده مضر باشد. کشیدن سیگار بعد از جراحی بینی برای افرادی که به تازگی عمل بینی انجام دادهاند بسیار مضر است. بنابراین اگر به سیگار اعتیاد دارید و به فکر انجام جراحی زیبایی بینی هستید، این مقاله اطلاعات مهمی پیرامون تاثیر کشیدن سیگار و قلیان روی جراحی بینی در اختیار شما میگذارد.
سیگار و نیکوتین چگونه بر جراحی بینی شما تأثیر می گذارد؟
افراد سیگاری دارای سطوح بالاتری از برخی سموم مانند نیکوتین و مونوکسید کربن در بدن خود هستند. این امر بدون شک اثرات منفی زیادی بر بدن شما پس از جراحی بینی خواهد گذاشت. برخی از مهمترین مضرات سیگار عبارتاند از :
- کند کردن روند بهبودی : کشیدن سیگار و قلیان بعد و حتی قبل از جراحی بینی بر روند بهبودی شما پس از جراحی تاثیر می گذارد، به طوری که گردش خون شما را کند می کند. همانطور که همه ما میدانیم خون وظیفه انتقال اکسیژن و مواد مغذی را به سایر نقاط بدن بر عهده دارد و آنها را به سلولهای مربوطه میرساند. هنگامی که دوران نقاهت خود پس از عمل بینی را سپری میکنید، به اکسیژن و مواد مغذی بیشتری نیاز دارید. اما زمانی که سیگار یا قلیان میکشید، سموم مضر وارد خون شده و آن را غلیظ تر می کند. بدتر از همه، کشیدن سیگار برای مدت طولانی میتواند باعث تصلب شرایین شود؛ عارضهای که در آن شریان ها به دلیل تجمع پلاکها باریک می شوند. در کوتاه مدت، وقتی بعد از جراحی بینی سیگار میکشید، نیکوتین شریان های شما را باریک و فشار خون را افزایش می دهد.
- افزایش خطر عفونت : انسان در هر ثانیه از زندگی خود تحت حمله میلیاردها ویروس و باکتری قرار میگیرید که سیستم ایمنی بدن با آنها مبارزه میکند. بر اساس برخی از مطالعات اخیر، نیکوتین تأثیر زیادی بر نوتروفیل ها دارد. نوتروفیل نوعی گلبول سفید است که نقش کلیدی در التیام بافت آسیب دیده و جلوگیری از عفونت دارد. از این رو، مصرف سیگار و قلیان توانایی آنها را برای از بین بردن باکتریها کاهش میدهد. با این حساب، بدیهی است که کشیدن سیگار بعد از جراحی بینی (و به طور کلی سیگار کشیدن بعد از هر جراحی) می تواند خطرناک باشد، زیرا خطر ابتلا به عفونت بعد از جراحی را افزایش می دهد.
- کند کردن روند التیام زخمها : یکی از عوارض جانبی سیگار، مونوکسید کربن است. این ماده یک سم بی رنگ بی بو است که از سوختن ناقص ناشی می شود. سیگار باعث افزایش سطح مونوکسید کربن در خون می شود. این ماده با هموگلوبین ترکیب میشود و توانایی خون برای رساندن اکسیژن به سلول ها را محدود می کند. هنگامی که توانایی خون برای حمل اکسیژن به سلول ها کاهش مییابد، زخمها برای التیام به زمان بیشتری نیاز پیدا می کنند و به همین دلیل است که ترک سیگار پس از جراحی بینی بسیار مهم است.
آیا استعمال دخانیات تاثیر منفی بر نتایج جراحی بینی دارد؟
ساختار جدید استخوانها و غضروفها که توسط پزشک تغییر شکل پیدا کردهاند، تحت تأثیر سیگار قرار نمیگیرد. با این حال، ممکن است زخمهایی وجود داشته باشد که به دلیل کشیدن سیگار به طور کامل بهبود نیافته باشند، که می تواند منجر به تغییراتی در شکل بینی مانند تغییر شکل نوک بینی شود. در برخی موارد، هنگامی که فرد با کمبود شدید مواد مغذی ناشی از انقباض عروق مواجه است، ممکن است پوست دچار پوسته شدن شود.
نکته : انقباض عروقی به انقباض دیواره عضلانی و در نتیجه باریک شدن عروق اشاره دارد.
آیا استعمال دخانیات باعث اختلال در تنفس بعد از جراحی می شود؟
در حالی که اکثر افراد جراحی زیبایی بینی را صرفا برای دستیابی به ظاهری جذابتر انجام میدهند، باید بدانند این جراحی گاهی اوقات برای بهبود عملکرد بینی نیز انجام میشود. از آنجایی که افراد سیگاری معمولاً مشکلات تنفسی بیشتری نسبت به افراد غیرسیگاری دارند، این جراحی میتواند یک راه حل عالی برای آنها باشد. با این حال، بسیار مهم است که قبل از شروع مجدد سیگار پس از جراحی بینی مدتی صبر کنید، زیرا گازهای تحریک کننده مانند آمونیاک باعث میشود بینی شما مخاط بیشتری تولید کند، که منجر به مسدود شدن راه هوایی و سختتر شدن تنفس میشود.
آیا قبل از جراحی بینی باید سیگار را ترک کنیم؟
با توجه به آنچه در بالا ذکر کردیم، بله، البته. قبل از جراحی بینی باید سیگار را ترک کنید. هنگامی که سیگار را ترک میکنید، سطح مونوکسید کربن به سطح طبیعی خود باز میگردد که به خون کمک میکند تا اکسیژن بیشتری به سلولها برساند. همچنین ترک سیگار باعث کاهش و تنظیم فشار خون میشود. جراحان معمولاً از بیماران میخواهند 2 تا 3 هفته قبل از جراحی سیگار را ترک کنند. اما باید بدانید که ترک سیگار برای مدت طولانی نتیجه بهتری روی روند بهبودی خواهد داشت.
آیا قرار گرفتن در معرض دود سیگار بر نتایج نهایی عمل بینی تأثیر می گذارد؟
به طور کلی، احتمال قرار گرفتن در معرض دود سیگار برای هر فردی وجود دارد. خبر بد این است که اگر مرتباً در معرض دود سیگار قرار بگیرید، فرقی با یک فرد سیگاری ندارید، زیرا هنوز دود سیگار را استنشاق و همان ترکیبات شیمیایی را دریافت میکنید. یک مطالعه در خصوص مدت زمان بهبودی افراد غیر سیگاری، سیگاری و افرادی که در معرض دود سیگار قرار میگیرند، انجام شد. در این مطالعه مشخص شد افرادی که در معرض دود سیگار بودند، نسبت به افراد غیرسیگاری به زمان بیشتری برای بهبودی نیاز داشتند. با این حال نسبت به افراد سیگاری به زمان کمتری نیاز داشتند.
این نشان میدهد که استنشاق دود حتی زمانی که فرد سیگاری نباشد، میتواند بر بهبودی او تأثیر بگذارد. بنابراین توصیه میشود تا حد امکان از مکانهایی که افراد سیگاری حضور فعال دارند، دوری کنید و چند هفته قبل و بعد از جراحی بینی خود، در مکانهای عاری از دود قرار بگیرید.
آیا قلیان و سیگار الکترونیکی بر جراحی بینی تاثیر میگذارند؟
بسیاری از افرادی که قلیان میکشند، معتقدند که آب به عنوان یک فیلتر عمل میکند، اما این فقط یک افسانه است. فرقی نمیکند که مونوکسید کربن از طریق کشیدن سیگار، قلیان یا هر ماده مخدر دیگری به بدن وارد شود، در یک قانون کلی هر چیزی که نیکوتین و مونوکسید کربن را وارد بدن کند برای انسان مضر است.
سیگارهای الکترونیکی نیز یکی از جایگزینهای رایج برای سیگارهای معمولی هستند. این روزها افراد زیادی هستند که از سیگارهای الکترونیکی و سایر دستگاههای مشابه به عنوان منبع ایمن نیکوتین استفاده میکنند. با این حال، حتی اگر تصور می شود که آنها از سیگارهای سنتی ایمنتر هستند، به این معنی نیست که بعد از جراحی بینی مجاز و ایمن هستند.
مطالعات نشان داده است که استعمال دخانیات به هر طریقی میتواند روی انقباض عروق تأثیر بگذارد. نیکوتین سیگارهای الکترونیکی نیز ممکن است باعث انقباض رگهای خونی شود و در نتیجه جریان خون را کاهش داده و روند بهبودی پس از جراحی بینی را کندتر کند.