در ابتدا برای یافتن علت انحراف بینی بهتر است کمی با استاندارد ساختار داخلی بینی آشنا شویم. شکل و فرم بینی بسته به افراد تفاوت های زیادی با هم دارد. برای درک بهتر تفاوت بینیها با یکدیگر، بهترین کار ترسیم خطوط فرضی روی صورت است. شکل و فرم بینی معمولا با تیغه بینی، پرههای بینی و شیب استاندارد آن تکمیل می شود. در صورت بروز هرگونه اختلال در اندازههای راست و چپ بینی احتمال نامتقارن به نظر رسیدن آن بالا می رود. دلایل زیادی برای برهم خوردن تناسب بینی وجود دارد که شایعترین آن حادثه و دلایل مادرزادی می باشد.
در صورتی که فرد پروسه جراحی را برای متقارن کردن ظاهر بینی خود انتخاب کند، باید توجه ویژهای به دوره نقاهت داشته باشد. چرا که احتمال کج شدن بینی به دلیل مراقبت های غیراستاندارد قریب الوقوع خواهد بود. هرگونه کوتاهی در دوران نقاهت می تواند نتیجه عمل را تحت تاثیر قرار دهد و تغییراتی را روی بینی ایجاد کند. با توجه به این که دلایل زیادی هستند که بعد از عمل موجبات انحراف و کجی بینی را فراهم می کنند، لذا ضروری دانستیم تا ریشه آن ها را مورد بررسی قرار دهیم. گفتنی است که بعضی از موارد موقتی بوده و دانستن این موارد باعث ایجاد آرامش در شما می شود.
دلایل کج شدن بینی بعد از عمل رینوپلاستی
رایجترین علت انحراف بینی، شکل و فرم مادرزادی آن است. از سوی دیگر، اتفاقاتی نظیر سانحه رانندگی، ضربه و شکستگی نیز می تواند ساختار هرمی شکل بینی را دچار تغییر کند. بنابراین بدیهی است که با از دست دادن تناسب و تقارن، بینی کج دیده می شود. گاهی اوقات انحراف بینی به قدری زیاد است که فرد ناچار به انجام عمل جراحی میشود. در برخی موارد نیز، بعد از عمل بینی فرد دچار انحراف در بینی خود می شود.
البته، دلیل کج شدن بینی بعد از عمل بستگی به نحوه مراقبت ها در دوران نقاهت دارد. به طوری که فرد مراقبت های بعد از عمل را خیلی جدی نگرفته باشد و به دلیل ضربه، فشار، خواب نادرست، ماساژ نامناسب و چنین مواردی باعث انحراف بینی بعد از جراحی گردد. در برخی موارد نیز تجربه و مهارت ناکافی جراح می تواند نتایج نامطلوبی را به همراه داشته باشد. از دیگر دلایل کج شدن بینی عبارتاند از :
- جابهجایی استخوان بینی یا غضرف بعد از عمل
- خوابیدن به پهلو یا خم شدن های گاه و بی گاه (البته این مورد جزو موارد موقتی به شمار می آید و بعد از سپری شدن دوره نقاهت بهبود می یابد).
- نابرابر بودن مدت زمان بهبودی تیغه بینی با نوک بینی؛ به طوری که مدت زمان بهبودی تورم تیغه بینی (که باریکتر است) سریعتر از نوک بینی بوده و همین موضوع بینی را کج جلوه می دهد.
مراقبت نامناسب بعد از عمل جراحی شامل چه مواردی می شود ؟
- اندازه نامناسب بالش،
- خوابیدن به پهلو، به طوری که فشار به یک طرف صورت متمرکز شود،
- خم شدن بیش از حد،
- وارد شدن ضربه یا فشاری ناگهانی به بینی،
- جویدن غذاهای سفت،
- خندیدن های مکرر،
- عطسه های شدید،
- سرفه با شدت زیاد،
- مسواک زدن به روش اشتباه،
- استفاده نادرست از چسب بینی،
- برداشتن بیش از حد غضروف از یک سمت بینی،
- با این حال بیشترین دلیل کج به نظر رسیدن بینی در ماههای اولیه، تورم نامتقارن در قسمتهای مختلف بینی است.
تورم بعد از جراحی، با موارد زیر ارتباط نزدیکی دارد:
- ساختار بینی
- روش جراحی
- ضخامت پوست صورت بیمار
- مراقبتهای بعد از عمل
آیا نتایج ضعیف به دلیل تکنیک ضعیف است ؟
در برخی مواقع، مهارت ناکافی پزشک و استفاده او از تکنیک های قدیمی می تواند دلیل کج شدن بینی بعد از عمل باشد. به عنوان مثال، آلارپلاستی یا کوچک کردن سوراخهای بینی اگر بطور قرینه و با دقت انجام نگردد سبب کج دیده شدن بینی می شود. همچنین اگر جراح پیوند غضروف در نوک بینی را به دقت انجام ندهد سبب کج شدن نوک بینی می شود و گاهی نیز به دلیل اینکه غضروف به درستی پیوند نخورده است بعد از مدتی از محل اصلی خود جابهجا شده و بینی کج می گردد. مراحل بسیار زیادی وجود دارد که اگر هر کدام به درستی انجام نشود سبب انحراف وکجی بینی می گردد.
از این جهت، هنگام انتخاب جراح بینی باید نهایت دقت را داشته باشید.
آیا جراحان میتوانند کجی بینی را بعد از عمل جراحی بینی کنترل کنند؟
بله، از آنجایی که جراحان همگی قبل از انجام عمل از طریق بررسی سیتیاسکن بینی و یا معاینه حضوری، به طور دقیق مشکلات و میزان انحراف بینی را بررسی می کنند و ایرادات موجود در نواحی سپتوم و تیغه بینی را به خوبی مشاهده خواهند کرد. جراحان متخصص بعد از بررسی، می توانند خطر انحراف بعد از جراحی را پیشبینی و جهت پیشگیری از آن تکنیکهایی را مد نظر قرار دهند.
به طور مثال، بیمارانی که از تیغه کج بینی رنج می برند، بهتر است جراح بعد از اصلاح کجی تیغه بینی، به جای متصل کردن سپتوم به نوک بینی، از طریق پیوندِ یک پایه غضروفی، سپتوم و نوک بینی را حمایت کنند تا بعد از عمل تیغه بینی به حالت قبل خود بازنگردد.
همچنین، با کمک گچ و آتل مخصوص که توسط پزشک روی نواحی مورد نظر تعبیه می شود، می توان دوره نقاهت را کوتاه تر کرد. البته، گچ و آتل مخصوص کمک شایانی به حفاظت از بینی در برابر صدمات ناگهانی و ضربات می کنند. با این حال، درمان انحراف یا اصلاح ظاهر کج بینی به دلیل آناتومی صورت هیچگاه صددرصدی نیست.
چه زمانی به عمل ثانویه نیاز است ؟
با توجه به این که نتایج نهایی بینی، حدود 6 تا 12 ماه پس از انجام عمل قابل مشاهده است، لذا برای مشاهده هر گونه ایراد احتمالی باید تا آن زمان صبر کرد. در صورت مشاهده هر گونه انحراف مجدد می توان برای عمل های ثانویه آماده شد. با این حال، انجام عمل های ثانویه تا 1 الی 2 سال توصیه نمی شود. به همین سبب در صورت نارضایتی از نتایج عمل بهتر است در این بازه هیچ اقدامی برای عمل دوم نکنید.
برخی از جراحان از تزریق فیلر برای اصلاح نواحی نامتقارن بینی استفاده می کنند که این امر هرگز توصیه نمی شود. چراکه یک درمان اصولی نیست و گاهی نیز ممکن است با جذب نامتقارن فیلر، نواقص قبلی بیشتر هم شود. با این حال، اغلب فیلرها تا 8 الی 12 ماه در بدن باقی می مانند و تاثیر دائمی ندارند.
تفاوت بین انحراف بینی و کجی بینی چیست؟
انحراف بینی با کجی بینی متفاوت است. انحراف بینی ریشه در مشکلات سپتوم دارد. این عارضه به هیچ عنوان ظاهر بیرونی بینی را تحت تاثیر قرار نمی دهد، اما بهتر است هر چه زودتر درمان شود. هنگام مشاهده اختلال در نفس کشیدن، توصیه می شود برای چکاپ به پزشک مراجعه نمایید. پزشک با عکسبرداری و بررسی های موشکافانه متوجه انحراف تیغه بینی خواهد شد.
یکی از تفاوت های اصلی بین انحراف بین و کجی در واقع در عوارض یا اختلالات ناشی از آن خلاصه می شود. به طوری که انحراف بینی میتواند تنفس فرد را با مشکلاتی نظیر خر و پف، آپنه خواب، گرفتگی بینی، سردرد، خون دماغ و غیره همراه کند. اما کجی بینی تنها ظاهر فرد را هدف قرار می دهد و مشکلی برای سلامت وی به وجود نمی آورد.
علت کج شدن بینی بعد از عمل چیست ؟
کج شدن بینی بعد از عمل دلایل مختلفی دارد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
- مراقبت های نادرست بعد از عمل : در صورت مراقبت های نادرست بعد از عمل، احتمال کج شدن بینی وجود دارد. در این حالت، پزشک متخصص با کمک ماساژ آن را به حالت مناسب برمی گرداند. اگر شدت آسیب دیدگی پس از جراحی بالا باشد، امکان برگرداندن آن به حالت اولیه وجود ندارد. تنها کاری که می توان انجام داد این است که با انجام عمل ترمیمی، کجی بینی را تا حد امکان اصلاح کرد.
- قصور پزشکی : در صورت مراجعه به جراحان غیرمتخصص و بی تجربه احتمال کسب نتایج ضعیف بسیار زیاد خواهد بود. از آنجایی که پروسه عمل بینی های گوشتی دشوار است، تجربه کم جراحان مبتدی می تواند نتایج ناگواری را به خصوص در کاهش ضخامت بینی به همراه آورد. در این شرایط، پزشک مربوطه مهارت کافی در ایجاد تقارن و اصلاح تیغه بینی و غضروف را ندارد.
سلام